Braised shoulder of lamb with spring herbs, lemon potatoes & Côtes du Rhône

Recipe Idea Braised Lamb Shoulder with Cote du Rhone

Hearty, braised shoulder of lamb meets the light freshness of lemon and herbs.

🍷 Wine recommendation:

A medium-bodied Côtes du Rhône with soft tannins complements the flavours perfectly.

Why does the wine go perfectly with this meal?

The Côtes du Rhône is an excellent choice with braised shoulder of lamb, as its dark fruit flavours of black cherry and blackberry enhance the hearty umami notes of the braised meat. At the same time, its fine tannins balance out the juicy, fatty texture of the lamb shoulder and emphasise its depth. The fine herbal notes of the wine also harmonise perfectly with rosemary and thyme, which flavour the meat. The acidity, which is present but not overpowering, makes the dish lighter and gives the lemon potatoes a refreshing boost.

Other matching wines:

  • Rioja Crianza – This Spanish red wine speciality offers aromas of ripe red fruit, vanilla and spices, which combine wonderfully with the spice of the braised lamb shoulder. The well-integrated tannins round off the mouthfeel and lend structure to the dish.
  • Bordeaux Supérieur – A Bordeaux with its combination of Cabernet Sauvignon and Merlot offers elegant tannins, dark fruit flavours and a fine woody note. This structure goes perfectly with the intense, slow braising of the lamb and adds to the complexity of the dish.
  • Syrah (Shiraz) from Australia – Strong, spicy notes of pepper, dark chocolate and cassis are a perfect counterbalance to the savoury depth of the lamb. The concentrated fruit and full body emphasise the rich flavours of the meat and make this wine an excellent choice.
Prepare the lamb shoulder and the other ingredients
Prepare the lamb shoulder and the other ingredients

Geschmorte Lammschulter mit Frühlingskräutern, Zitronenkartoffeln & Côtes du Rhône

Avatar Wine and Food LoverFoodie
Eine zarte, geschmorte Lammschulter mit Frühlingskräutern und Zitronenkartoffeln. Das perfekte Gericht für die Übergangszeit zwischen Winter und Frühling, kombiniert mit einem passenden Rotwein.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Course Hauptgericht
Cuisine Französisch, Mediterran
Servings 2 Personen
Calories 750 kcal

Kochutensilien

  • 1 Bräter oder Schmortopf
  • 1 Schneidebrett
  • 1 Messer
  • 1 Reibe (für Zitronenschale)
  • 1 Schüssel

Zutaten
  

  • 600 g Lammschulter
  • 2 Zweige Rosmarin
  • 3 Zweige Thymian
  • 3 Zehen Knoblauch
  • 2 Zitronen
  • 500 g Kartoffeln
  • 3 EL Olivenöl
  • 150 ml Weißwein
  • Salz & Pfeffer

Zubereitung
 

  • 1. Backofen auf 160°C vorheizen.
  • 2. Lammschulter mit Salz, Pfeffer, gehacktem Knoblauch und den Kräutern einreiben.
  • 3. Olivenöl in einem Bräter erhitzen, Fleisch von allen Seiten scharf anbraten.
  • 4. Kartoffeln in grobe Stücke schneiden, mit Zitronenzesten und -saft in einer Schüssel vermengen.
  • 5. Weißwein und Kartoffeln zum Fleisch geben, Bräter abdecken und im Ofen ca. 2,5 Stunden schmoren lassen.
  • 6. Nach der Hälfte der Garzeit Flüssigkeit über das Fleisch löffeln.
  • 7. Fleisch in Scheiben schneiden, mit Kartoffeln und Schmorsauce servieren.

Nährwerte pro Portion

Calories: 750kcalCarbohydrates: 50gProtein: 45gFat: 40g
Keyword Côtes du Rhône, Lamm
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