Crispy, flavourful and perfectly accompanied by Viognier
A sophisticated vegetarian dish in which green asparagus and savoury sheep’s cheese are baked in crispy puff pastry and refined with a touch of honey. The harmonious combination of savoury and sweet flavours is ideally complemented by a Viognier wine.
Ideal wine accompaniment: Viognier (AOC Condrieu, France)
The Viognier from the French Rhône Valley is characterised by its aromatic richness with notes of apricot, peach and floral nuances such as violets. Its mild acidity and full body harmonise perfectly with the spicy sheep’s cheese and sweet honey. The fruity flavours of the wine emphasise the freshness of the green asparagus, while the slight sweetness of the Viognier picks up on the honey notes in the dish. A Viognier with a short maturation period brings additional vibrancy to the combination.
Further wine recommendations:
Chenin Blanc (AOC Vouvray, France): With its fine fruit and light honey notes, this wine offers an interesting complement to the savoury sheep’s cheese and sweet honey.
Gewürztraminer (AOC Alsace, France): The intense aromas of lychee, roses and exotic spices of this wine harmonise well with the tangy sheep’s cheese and sweet honey.
Riesling (Kabinett, Mosel, Germany): The lively acidity and fine fruit flavours of green apple and citrus fruits of this wine complement the freshness of asparagus and the sweetness of honey.
Grüner Veltliner (DAC Kamptal, Austria): The peppery flavour and crisp acidity of Grüner Veltliner complement the freshness of the asparagus and the creaminess of the sheep’s cheese.
Pinot Gris (DOC Alsace, France): The fine fruit and light flavour of Pinot Gris elegantly complement this aromatic dish.
The recipe:
Grüner Spargel im Blätterteig mit Schafskäse und Honig
Kochutensilien
- 1 Backblech
- 1 Backpapier
- 1 Messer
- 1 Schneidebrett
- 1 Backpinsel
Zutaten
Für die Blätterteigtaschen:
- 1 Rolle Blätterteig
- 250 g grüner Spargel
- 150 g Schafskäse
- 2 EL Honig
- 1 Eigelb
- 1 EL Milch
- Salz und Pfeffer nach Geschmack
Zubereitung
Vorbereitung:
- Backofen auf 200°C Ober-/Unterhitze vorheizen.
- Backblech mit Backpapier auslegen.
Blätterteigtaschen:
- Blätterteig ausrollen und in 4 gleich große Rechtecke schneiden.
- Grünen Spargel waschen, holzige Enden entfernen und in mundgerechte Stücke schneiden.
Schafskäse zerbröseln.
- Auf jedes Blätterteigrechteck einige Spargelstücke und Schafskäse geben.
- Mit Honig beträufeln und mit Salz und Pfeffer würzen.
- Die Ränder der Blätterteigrechtecke mit verquirltem Eigelb und Milch bestreichen.
- Blätterteig zu Taschen zusammenklappen und die Ränder gut andrücken.
- Taschen auf das vorbereitete Backblech legen und mit der restlichen Eigelb-Milch-Mischung bestreichen.
- Im vorgeheizten Ofen ca. 25 Minuten goldbraun backen.
Empfohlene Beilagen:
- Rucolasalat mit Balsamico-Dressing
- Ofenkartoffeln mit Rosmarin
- Tomaten-Oliven-Salat mit roten Zwiebeln