Hearty bean stew with spicy chorizo – the perfect wine pairing
Porotos Granados is a traditional Chilean bean stew that provides cosy warmth, especially in the autumn and winter months. It combines creamy white beans, spicy chorizo, fresh corn kernels and aromatic tomatoes to create a savoury, slightly spicy dish with Mediterranean and South American influences. But which wine goes best with it? The right choice should have enough structure, fruit and spice to support the savoury aromas. Carménère from Chile is the perfect accompaniment!
Which wines go best with this meal?
A hearty bean stew like Porotos Granados needs a wine with enough structure and fruit to balance the strong flavours of chorizo, tomatoes and beans. As the chorizo has a slight spiciness and smoky notes, the wine should also have a fine flavour and soft tannins. A wine that is too dominant could overwhelm the dish, while a wine that is too light will drown it out.
1st Carménère from Chile
➡ Why? Carménère is the perfect choice for this dish, as it brings spicy paprika notes, juicy dark fruit flavours and a slight hint of chocolate. Its fine tannins and hint of smoke complement the spicy chorizo and balance out the beans and corn. ✔ Recommended region: Colchagua Valley, Chile
2. syrah/shiraz from France or Australia
➡ Why? A Syrah with its spicy pepper notes, dark berry fruit and smoky nuances is a great complement to chorizo. The medium to strong tannins provide a perfect balance to the stew. ✔ Recommended region: Rhône, France or Barossa Valley, Australia
3. zinfandel from California
➡ Why? Zinfandel brings rich fruit flavours of blackberry and cherry and complements the spiciness of the chorizo perfectly. The mild acidity and gentle tannins help to balance the creamy consistency of the stew. ✔ Recommended region: Sonoma County, California
The recipe:
Chilenischer Bohnen-Eintopf (Porotos Granados) mit Chorizo
Kochutensilien
- 1 Großer Topf oder Schmortopf
- 1 Schneidebrett & Messer
- 1 Kochlöffel
Zutaten
- 200 g weiße Bohnen getrocknet oder aus der Dose
- 100 g Chorizo in Scheiben geschnitten
- 1 kleine Zwiebel fein gewürfelt
- 1 Knoblauchzehe gehackt
- 2 Tomaten gewürfelt
- 100 g Maiskörner frisch oder aus der Dose
- 1 TL Paprikapulver edelsüß oder geräuchert
- ½ TL Kreuzkümmel
- ½ TL Chiliflocken optional, für mehr Schärfe
- 500 ml Gemüsebrühe
- 2 EL Olivenöl
- Salz & Pfeffer nach Geschmack
Zubereitung
Bohnen vorbereiten:
- Getrocknete Bohnen über Nacht in Wasser einweichen.
- Am nächsten Tag abgießen und in frischem Wasser ca. 45–60 Minuten weich kochen.
- Alternativ Bohnen aus der Dose abspülen und direkt verwenden.
Chorizo und Gemüse anbraten:
- Olivenöl in einem großen Topf erhitzen.
- Chorizo darin knusprig anbraten, dann herausnehmen.
- Im gleichen Öl Zwiebeln und Knoblauch anschwitzen.
Eintopf kochen:
- Tomaten, Mais, Bohnen und Gewürze hinzufügen.
- Mit Gemüsebrühe aufgießen und ca. 20 Minuten köcheln lassen.
- Chorizo wieder dazugeben und weitere 5 Minuten ziehen lassen.
- Mit Salz & Pfeffer abschmecken.
Empfohlene Beilagen
- Knuspriges Weißbrot oder Maisbrot
- Frischer Koriander und Limettenspalten
- Scharfe Salsa oder Avocado-Dip