Crispy dumplings with a savoury filling – the perfect wine pairing
Empanadas are a culinary classic from South America, filled with succulent beef, aromatic spices and the special flavour of olives. The crispy coating and the spicy, slightly savoury filling make them a perfect treat – whether as a snack, starter or main course. But which glass of wine goes best with it? We have the perfect wine recommendations for this fiery flavour experience!
Which wines go best with this meal?
Empanadas with beef filling are a powerful, spicy dish with intense flavours of roasted meat, cumin, paprika and hearty olives. This combination calls for a wine with good structure, fruity notes and a balanced acidity to balance out the spicy filling. Tannins should be present, but not too dominant, so that they do not dry out the empanada pastry shell.
1st Carménère from Chile (main recommendation)
➡ Why? The spicy, slightly peppery character of Carménère harmonises perfectly with the spicy meat filling. Flavours of black cherry, paprika and dark chocolate complement the hearty notes of the olives, while the fine tannins perfectly balance the buttery dough of the empanadas. ✔ Recommended region: Colchagua Valley, Chile
2. malbec from Argentina
➡ Why? Malbec offers intense flavours of blackberry, plum and dark spices. Its soft tannins and full body go perfectly with the spicy beef filling and emphasise the roasted flavours of the pastry. ✔ Recommended region: Mendoza, Argentina
3. tempranillo from Spain
➡ Why? A young Tempranillo with notes of ripe red fruit, vanilla and a fine spiciness brings a beautiful balance of fruitiness and acidity that perfectly complements the meat and olives. ✔ Recommended region: Ribera del Duero, Spain
The recipe:
Empanadas mit würziger Rindfleischfüllung und Oliven
Kochutensilien
- 1 Große Schüssel für den Teig
- 1 Nudelholz
- 1 Pfanne für die Füllung
- 1 Backblech mit Backpapier
- 1 Backpinsel
Zutaten
Für den Teig:
- 250 g Mehl
- 100 g Butter kalt, gewürfelt
- 1 Ei
- 1 TL Salz
- 4 EL kaltes Wasser
Für die Füllung:
- 200 g Rinderhackfleisch
- 1 kleine Zwiebel fein gewürfelt
- 1 Knoblauchzehe gepresst
- 1 TL Kreuzkümmel
- 1 TL Paprikapulver
- ½ TL Chiliflocken optional
- 6 grüne Oliven in Ringe geschnitten
- 1 EL Tomatenmark
- 50 ml Rinderbrühe
- Salz & Pfeffer nach Geschmack
- 1 Ei zum Bestreichen
Zubereitung
Teig zubereiten:
- Mehl und Salz in einer Schüssel vermengen.
- Kalte Butter in Stücke schneiden und mit den Fingern ins Mehl einarbeiten, bis eine sandige Konsistenz entsteht.
- Ei und kaltes Wasser hinzufügen und zu einem glatten Teig verkneten.
- Teig in Frischhaltefolie wickeln und 30 Minuten im Kühlschrank ruhen lassen.
Füllung vorbereiten:
- Zwiebeln und Knoblauch in einer Pfanne mit etwas Öl anschwitzen.
- Hackfleisch dazugeben und krümelig anbraten.
- Tomatenmark, Gewürze und Oliven hinzufügen, mit Rinderbrühe ablöschen.
- 5 Minuten köcheln lassen, dann abkühlen lassen.
Empanadas formen & backen:
- Teig ausrollen und Kreise (ca. 10 cm Durchmesser) ausstechen.
- Je 1 EL Füllung in die Mitte geben, Ränder mit Wasser befeuchten, zusammenklappen und festdrücken.
- Mit verquirltem Ei bestreichen.
- Bei 200 °C (Ober-/Unterhitze) ca. 20 Minuten goldbraun backen.
Empfohlene Beilagen
- Klassischer Chimichurri (frische Kräuter, Knoblauch, Essig, Öl)
- Schwarze Bohnen mit Limette
- Tomatensalsa mit Koriander