Ceviche with lime & coriander

Rezeptidee Wein zum Essen

Fresh flavours with the perfect wine accompaniment

Ceviche is a classic dish of Latin American cuisine in which fresh fish is ‘cooked’ in a marinade of lime juice. The combination of citrus freshness, coriander and slight spiciness makes ceviche a perfect summer dish. A lively Sauvignon Blanc from Chile is the ideal accompaniment, with its crisp acidity and tropical fruit flavours rounding off the taste experience.

Which wines go best with ceviche with lime & coriander?

Ceviche has a refreshing, slightly sour note from the lime juice, which harmonises perfectly with a white wine that also has a high acidity and fruity aromas. Sauvignon Blanc from Chile or New Zealand ideally complements the citrus freshness and offers an aromatic balance between fruitiness and mineral freshness.

Wine recommendations

1st Sauvignon Blanc (Casablanca Valley, Chile)

  • Why? The citrus freshness and tropical flavours of passion fruit and grapefruit emphasise the lime marinade and balance out the spiciness.
  • Recommended region: Casablanca Valley, Chile

2. albariño (Rías Baixas, Spain)

  • Why? Its fine saltiness and fresh citrus notes harmonise perfectly with the maritime freshness of the fish.
  • Recommended region: Galicia, Spain

3. vermentino (Italy)

  • Why? The light herbal flavour and elegant body of Vermentino make it a great alternative for ceviche.
  • Recommended region: Sardinia, Italy

The recipe:

Ceviche mit Limette & Koriander

Avatar Wine and Food LoverFoodie
Ein erfrischendes Ceviche mit frischem Weißfisch, Limette, Koriander und Chili. Perfekt für heiße Tage und wunderbar harmonierend mit einem fruchtig-mineralischen Sauvignon Blanc aus Chile.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 25 minutes
Course Hauptgericht, Vorspeise
Cuisine Fusion, Lateinamerikanisch
Servings 2 Personen
Calories 320 kcal

Kochutensilien

  • 1 Schüssel für die Marinade
  • 1 Schneidebrett & scharfes Messer
  • 1 Zitruspresse
  • 1 Servierschale oder Teller

Zutaten
  

Für das Ceviche:

  • 200 g weißer Fisch (z. B. Wolfsbarsch oder Kabeljau), in kleine Würfel geschnitten
  • 2 Limetten (Saft)
  • 1 kleine rote Chili, fein gehackt
  • 1 EL Koriander, gehackt
  • 1 kleine rote Zwiebel, fein geschnitten
  • 1 EL Olivenöl
  • Salz & Pfeffer nach Geschmack

Für die Garnitur:

  • 1/2 Avocado, in dünnen Scheiben
  • 1 EL Granatapfelkerne
  • Tortilla-Chips oder knuspriges Baguette

Zubereitung
 

Fisch vorbereiten:

  • Den frischen Fisch in kleine Würfel schneiden und in eine Schüssel geben.
  • Mit Limettensaft übergießen und 10–15 Minuten marinieren, bis der Fisch weiß und leicht fest wird.

Zutaten hinzufügen:

  • Chili, Koriander, rote Zwiebel und Olivenöl unter den Fisch mischen.
  • Mit Salz und Pfeffer abschmecken.

Servieren:

  • Das Ceviche in einer Schale anrichten.
  • Mit Avocado-Scheiben und Granatapfelkernen garnieren.
  • Mit Tortilla-Chips oder knusprigem Baguette servieren.

Empfohlene Beilagen

  • Knusprige Tortilla-Chips oder geröstetes Baguette
  • Gegrillter Maiskolben mit Limettenbutter
  • Frischer Mango- oder Ananassalat

Nährwerte pro Portion

Calories: 320kcalCarbohydrates: 15gProtein: 35gFat: 12g
Keyword Ceviche, chilenischer Sauvignon Blanc, Fisch und Wein, Limetten-Ceviche, Meeresfrüchte, peruanische Küche
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